Kompetent og fleksibel behandling på dine betingelser

Kompetent og fleksibel behandling på dine betingelser

 

Vi har pr. 30.09.2025 ikke længere overenskomst med Danske Regioner, hvorfor du ikke længere kan modtage behandling hos Libramentis uden egenbetaling.

 

Sådan bliver du klient hos os

Såfremt du fremadrettet ønsker at få et udrednings- og/eller behandlingsforløb ved Libramentis, har du følgende muligheder

– udredning og behandling via sundhedsforsikring (det er dit forsikringsselskab, der afgør, om du kan modtage behandling ved Libramentis)

– udredning og behandling, hvor du selv afholder den fulde udgift

– udredning og behandling, hvor du skifter til ”sygesikringsgruppe 2” og derfor selv afholder en del af udgifterne, imens din region afholder de øvrige udgifter.

Hvilken løsning, der er optimal for dig, kan afhænge af ganske mange ting, hvorfor man med fordel kan orientere sig i nedenstående gennemgang af de forskellige muligheder.

Udredning og behandling via sundhedsforsikring

Hvis du har en sundhedsforsikring, kan du kontakte dit forsikringsselskab ift., om de vil dække din udredning og evt. din behandling. 

Der er meget stor forskel på, hvad en forsikring dækker. Nogen dækker IKKE udredning eller behandling for psykiatriske udfordringer, nogen dækker kun udredning, nogen dækker udredning og behandling af visse lidelser osv. Pointen er, at du er nødt til at få tilsagn fra din forsikring, og forsikringen skal så uddelegere opgaven til Libramentis. 

Har du en sundshedsforsikring, der vil dække udredning og evt. efterfølgende behandling, er dette oplagt den bedste løsning for de fleste.

Vær opmærksom på, at langt de fleste forsikringsselskaber kun vil dække behandling ganske kortvarigt (oftest 4-6 behandlingssamtaler, der skal være afholdt inden for 3 mdr., efter at du har fået din diagnose). Derfor kan man oftest være nødt til selv at betale for behandlingen derefter.

 

Udredning og behandling via fuld egen betaling

Hvis du ikke har en forsikring, der dækker udredning og/eller behandling, kan du vælge af modtage behandling her i Libramentis, hvor du selv afholder den fulde udgift = fuld egenbetaling.

Du betaler selv den fulde pris for behandling.

– OBS der er ingen udefrakommende, der kan bestemme, hvilken udredning eller behandling du får.

– Der er ingen fravalg af services i sundhedsvæsnet i øvrigt (som der er ved brug af Sygesikringsgruppe 2).

Udredning og behandling via sygesikringsgruppe 2

Du kan vælge at skifte fra sygesikringsgruppe 1 til sygesikringsgruppe 2.

Når man er i sygesikringsgruppe 1, betales behandling ved speciallæger af det offentlige. 

Behandling via sygesikringsgruppe 1 kræver henvisning fra egen læge, og der er desværre lang ventetid på behandling via sygesikringsgruppe 1, da der er en begrænset kapacitet af psykiatere, der udfører denne opgave for Regionen (der er mange grunde til den begrænsede kapacitet, disse dog primært betinget af politiske prioriteringer).

Skifter man til sygesikringsgruppe 2, ”tager man betaling fra Regionen med” og dette beløb tillægges så et selvbetalt gebyr pr. samtale. Sagt på en anden måde: man deler regningen for behandling i privat regi med Regionen. Det koster ikke Regionen mere end den behandling, man modtager på normal vis via psykiater (henvist fra egen læge), men man får som patient en ekstraregning, som man selv skal afholde.

Fordelen ved at skifte til sygesikringsgruppe 2 er, at man reducerer egenbetalingen for behandling betydelig.

Ulemperne ved at skifte til sygesikringsgruppe 2  er, at 

– man er bundet af dette valg i 1 år

– at man også får en ekstraregning, som man selv skal afholde, når man ses af andre speciellæger (f.eks ørelæger, øjenlæger og ikke mindst EGEN PRIVARPRAKTISERENDE LÆGE (herunder hvis man ses af  vagtlæge).

 

Hvilken betalingsform skal jeg vælge?

  • Hvis du har en forsikring, der dækker udredning, bør du ubetinget starte der. Hvis dit forsikringsselskab ikke har en aftale med Libramentis, er de velkommen til at tage kontakt, så vi kan lave en aftale og sikre en god behandling af dig.
  • Hvis dit forsikringsselskab kun dækker udredning, men ikke dækker behandling af psykiatriske udfordringer, kan du være nødsaget til selv at betale, efter at vi har gennemført udredningen (enten ved selvbetaling eller ved at skifte til sygesikringsgruppe 2).
  • Hvis du ikke har forsikring, er du desværre nødt til at betale selv. Ren selvbetaling er lettest, men kan for nogen være svært at finde økonomien til. Det kan derfor være nødvendigt at skifte til sygesikringsgruppe 2.

 

Lidt mere om Sygesikringsgruppe 2

Som udgangspunkt er alle borgere i Danmark medlem af sygesikringsgruppe 1. 

Dette bevirker, at man får gratis hjælp fra egen læge eller andre praktiserende speciallæger, der har et ydrenummer (altså en samarbejdsaftale med Regionen). Kapaciteten i det danske sundhedsvæsen er desværre begrænset (hvilket der er mange gode og dårlige grunde til), hvorfor der kan være ganske lang ventetid, inden man kan blive set ved en speciallæge. Specielt psykiatri og børne-ungepsykiatri har meget lange ventetider, hvilket kan være svært at vente på, når man har det psykisk dårligt.

Skifter man til sygesikringsgruppe 2, kan man vælge at blive set ved alle praktiserende speciallæger, inklusiv læger der ikke har en aftale med Regionen, eller læger med ydernummer, der evt. vælger at se ekstra patienter på skæve tidspunkter ift. normal arbejdstid. Man kan derfor vælge imellem flere speciallæger end vanligt, hvorfor ventetiden oftest er kortere. 

Hvis du skifter til sygesikringsgruppe 2, kan du frit søge behandling hos speciallæge (herunder psykiater), tandlæge, tandplejer og kiropraktor. 

Du skal altså IKKE have en henvisning fra egen læge

Du får samme tilskud fra Regionen, som en sygesikringsgruppe 1-sikret borger får til en tilsvarende behandling. Her ved Libramentis bliver tilskuddet fra Regionen trukket direkte fra regningen automatisk, og du skal så selv kun betale den øvrige del af vores honorar (dette vil dog ændres efter 30.09.25, hvor man selv skal betale den fulde pris og så efterfølgende kan få refunderet tilskuddet fra Regionen via Borgerservice i din kommune).

Praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, tandplejere og fysioterapeuter fastsætter selv størrelsen af honoraret for behandling. Se gældende prisliste her ved Libramentis sidst i dette dokument.

Som sygesikringsgruppe 2-sikret kan du få behandling på samme vilkår og med de samme begrænsninger som sygesikringsgruppe 1-sikret. Det betyder, at du kan få det samme antal behandlinger, som hvis du var i sikringsgruppe 1. Hvis din speciallæge vurderer, at du har behov for flere behandlinger, end du normalt ville få som sygesikringsgruppe 1-sikret, skal din praktiserende læge vurdere dit behov for behandling.

Hvordan skifter jeg til Sygesikringsgruppe 2

Du kan skifte sygesikringsgruppe via borger.dk eller direkte på kommunens hjemmeside. 

Det kan være lidt tricky at gennemskue, så det letteste er oftest bare at søge direkte efter “sygesikringsgruppe” på kommunens hjemmeside.

Det koster et gebyr at skifte sygesikringsgruppe (typisk ca. 2-300 kr.), og du kan betale med Dankort over nettet.

Hvis du ønsker at skifte sikringsgruppe, træder virkningen i kraft senest 14 dage efter, kommunen har modtaget din skriftlige anmodning. 

Fornyet sygesikringsgruppeskift kan tidligst finde sted 1 år herefter. 

Du får et nyt sundhedskort ved sygesikringsgruppeskift.

Som medlem af sygesikringsgruppe 2 skal man regne med at skulle betale ca. 300-500 kr., hvis man skal til egen læge/vagtlæge. Er man i sygesikringsgruppe 2, er det fortsat helt gratis på hospitaler, hospitalsambulatorier og skadestuer.